Най-добрите смарт часовници за 2022: Топ 5, които тествах

2022-ра се оказа страхотна година за смарт часовниците и фитнес тракерите. Много устройства се появиха на пазара, но от 40-те, които успяхме да тестваме, половината бяха смарт часовници. Те бяха налични в почти всяка категория и подходящи за почти всеки тип клиент.

Долу ще намерите класация на най-добрите смарт часовници за 2022, които успях да тествам:

  Galaxy Watch 5 Amazfit T-Rex 2 Apple Watch SE 2 Pixel Watch Huawei Watch GT3
Цена 299$ 229$ 249$ 349$ 249$
Чипсет Exynos W920 SoC Exynos 9110 Apple S8 Exynos 9110  
Екран 1.4 инча AMOLED дисплей 1.36 инча AMOLED дисплей 1.78 инча Retina дисплей 1.2 инча AMOLED дисплей 1.43 инча AMOLED дисплей
RAM + ROM 1.5GB + 16GB 32MB + 512MB 1GB + 32GB 2GB + 32GB 4GB + 32GB
Батерия 410mAh 500mAh 295mAh 294mAh 455mAh
Говорител & Микрофон Да & Да Не & Не Да & Да Да & Да Да & Да
NFC Да            (NFC) Не Да Да Да
LTE Да           (LTE) Не Да Да Не
Сензори Акселерометър, Жироскоп, Оптичен сензор за измерване на пулс, Барометър, Светлинен сензор, Магнитометър, GPS

 

BioTracker 3.0 PPG Биометричен сензор, Акселерометър, Жироскоп, Барометър, Сензор за околно осветление, GPS Сензор за измерване на пулс, Акселерометър, Барометър, Висотомер, Жироскоп, GPS Оптичен сензор за измерване на пулс, Акселерометър, Жироскоп, Сензо за околно осветление, Сензор за наситеността на кръвта с кислород, Мултифункционален електрически сензор Акселерометър, Жироскоп, Магнитометър, Оптичен сензор за измерване на пулс, Сензор за измерване на температура, Сензор за въздушно налягане
Тегло 33.5 г 66.5 г 33 г 36 г 35 г

Galaxy Watch 5

Най-добрите смарт часовници за 2022: Samsung Galaxy Watch 5Първият в списъка ни е Galaxy Watch 5. Подходящ за Android-базирани устройства и съвместим с почти всеки смартфон освен айфоните. Петата генерация на този часовник е по-мощна, но не значително спрямо предишната. От хардуерна гледна точка, приликите са много, но от софтуерна, подобренията са впечатляващи. 

Стандартният Galaxy Watch 5 е изграден от висококачествени материали – изглежда здрав и минималистичен, а Pro вариантът на часовника е дори още по-добър. Сред наличните функционалности са детайлно измерване на сърдечния ритъм, прецизно калкулиране на нивото на кислород в кръвта (SpО2), следене на съня и нивата на стрес, възможност за правене на основни обаждания, и още много други. В това отношение Galaxy Watch 5 е отлично снабден и се нарежда над всички останали.

Основният недостатък на часовника е сложната му екосистема. За да го използвате пълноценно, Ви трябват около 4 отделни приложения. Освен това някои фитнес функционалности като електрокардиограмата (ECG) и измерването на кръвното налягане работят единствено когато сте вързани към Samsung смартфон.

В обобщение, Galaxy Watch 5 е отличен мултифункционален смарт часовник с изключителен дизайн, софтуерна интеграция и добър живот на батерията. Samsung потребителите определено няма да съжаляват, ако инвестират в този продукт.

Amazfit T-Rex 2

Най-добрите смарт часовници за 2022: Amazfit T-Rex 2Втори в списъка се нарежда Amazfit T-Rex 2. Този здрав часовник е перфектен за спортисти. Подобно на бойна машина, е изграден от материали, които не могат да се унищожат лесно. Има висока водоустойчивост и може да работи безпроблемно в екстремен студ и жега. Веднъж поставен, стои стабилно на китката и разполага с прецизен GPS и опции за проследяване на различни дейности.

Останалите характеристики на Amazfit T-Rex 2 не са по-малко впечатляващи. Часовникът се навигира чрез 4 бутона и тъч, има над 100 спортни режима, страхотно смартфон приложение и близо 20 до 30 дни живот на батерията.

Същественият недостатък е по-скоро липса. Amazfit няма говорител и микрофон, затова не можете да сменяте песни с гласови команди, нито да получавате и правите телефонни обаждания през този смарт часовник.

Apple watch SE 2

Най-добрите смарт часовници за 2022: Apple Watch SE 2Третият в поредицата най-добри часовници за 2022 е Apple Watch SE. От всички, които тествах, предлага най-добро потребителско изживяване, като може да прави обаждания и да изпълнява редица стандартни за един телефон функции в движение. Разполага и с LTE версия, което го прави още по-практичен.

Подобно на това, което Samsung направиха с Galaxy Watch 5, Apple оставиха хардуерът на този модел непроменен, но са направили множество софтуерни подобрения, превръщайки Apple Watch SE в най-добрия приятел на айфона. Сред акцентите са: способност да отговаряте на текстови съобщения, възможност за правене на телефонни обаждания, следене на прецизно измервани здравни показатели и още много други интелегентни функционалности.

Apple Watch SE 2 е страхотен и удобен смарт часовник, съвместим с почти всяко приложение в сферата на бизнеса и здравето. Сравнен с Apple Watch 8, почти не отстъпва по използваемост и функционалности, а струва 2 до 3 пъти по-малко.

Pixel Watch

Най-добрите смарт часовници за 2022: Google Pixel WatchНека да се спрем и върху един Android-базиран смарт часовник. На Google им отне доста време да изработят Pixel Watch, но в крайна сметка успяха да го обявят тази година. Снабден е със Samsung чипсет, поддържа интеграцията за здраве на Fitbit и работи изцяло на Android. Google Pixel ще бъде наличен съвсем скоро и всички го очакват с нетърпение.

Към момента мисля, че има какво да се желае по часовника от гледна точка на функционалностите, които предлага. Въпреки това наистина ми хареса да го използвам. Със сигурност би бил добра инвестиция, ако използвате Android.

Основни недостатъци са не дотолкова прецизното измерване на здравни показатели, както и високата цена. Стига да получава чести софтуерни подобрения, Pixel Watch би могъл да се конкурира с по-високия клас Apple и Samsung смарт часовници. 

Най-добрият смарт часовник за 2022 – Huawei Watch GT 3

Huawei Watch GT3Това е моят любим смарт часовник за 2022. Въпреки че официално излезе миналата година, Pro вариантът стана наличен този май, затова го считам за съпоставим с останалите. Huawei Watch GT 3 оправдава и дори надвишава цената си – подобренията в производителността са значителни спрямо предишната генерация.

Въртящата се корона на часовника е толкова практична, колкото и при Apple Watch. Функциите за проследяване на здравните показатели нямат аналог в този клас. Продължителността на батерията е друга отличителна характеристика. Освен всичко, Huawei работят постоянно, за да може часовникът да получава чести софтуерни актуализации. Huawei Watch GT 3 вече поддържа и стабилни интеграции за Adidas Running и Strava, което само може да добави към стойността му. 

Заключение

Това са пет от най-добрите смарт часовници за 2022. Всеки от тях изпъква с невероятна производителност, изтънчен дизайн, отлично потребителско изживяване, прецизно следене на фитнес дейности и здрава изработка. Според мен няма да загубите, ако инвестирате в който и да е от тях.

Вижте нашето YouTube видео, за да научите повече за тези пет часовника.

Samsung Galaxy Watch 5

Amazfit T-Rex 2

Apple Watch SE 2

Google Pixel Watch

Huawei Watch GT 3