Amazfit Bip 5 Ревю: Краят на една ера?

Петата генерация на популярната и бюджетна Amazfit Bip серия вече е факт. Въпреки че струва по-малко от 100$, разполага с невероятни параметри за цената си, сред които говорител и микрофон за телефонни обаждания, функциониращо смартфон приложение, GPS и редица интеграции, свързани с измерване на здравето.

Дали това обаче е прогрес спрямо последния Bip?

Нека разберем!

Долу съм изложил силните и слабите страни на Amazfit Bip 5 след продължителна употреба, което може да Ви помогне да решите дали си струва да го закупите.

Обобщение

Плюсове

 • Прецизен фитнес тракинг
 • Бюджетна цена
 • Говорител и микрофон за телефонни обаждания с интегрирана Alexa
 • Интеграции към приложения от трети страни

Минуси

 • Alexa е налична само в определени региони
 • Без поддръжка за външни Bluetooth устройства
 • Вътрешното хранилище не е достъпно

Цена

Amazfit Bip 5 PriceВъпреки че този смарт часовник струва само 89$, това е 25% скок спрямо Bip 3 Pro модела. Намирам го за оправдан, особено предвид икономическата ситуация тази година, както и двете години отсъствие на Bip моделите от пазара. Петата генерация безспорно е изключително достъпна, а не е много по-назад от GTS и GTR сериите на Amazfit.

Разопаковане

Refurbised Box DesignКутията този път е различна. Amazfit са изоставили дизайна, прилягащ повече на една фитнес гривна, и отново са заложили на семпли материали с акцент върху сигурността на часовника. Вътре освен него ще намерите зарядно и инструкции. Плочката за зареждане на пръв поглед изглежда съвместима с други Amazfit устройства, но след проверка установих, че не е така.

Външен вид и качество на изработката

Beautiful Amazfit Bip 5Часовникът има квадратен дизайн; стои добре върху китката и не дава някакво специално усещане, което предвид цената е нормално. Отгоре имаме 1.91-инчов TFT дисплей, безелите около който са малко по-плътни. Рамката е пластмасова, а всички сензори са разположени отдолу. Отстрани има и бутон, с който можете да извършвате действия. Като цяло Bip 5 няма най-заинтригуващият дизайн. Качеството на материалите в най-добрия случай е посредствено, но отговарящо на цената.

Технически характеристики

 • Операционна система: Zepp OS 2.0
 • Дисплей: 1.91-инчов, 320×380, закалено стъкло с покритие против пръстови отпечатъци
 • Корпус: Пластмасова рамка и силиконова каишка
 • Тегло: 26г
 • Сензори: BioTracker PPG Biometric сензор, 3-осов сензор за ускорение, GPS,
 • Батерия: 300mAh
 • Свързаност: Bluetooth 5.2 BLE
 • Говорител и микрофон: Да
 • Водоустойчивост: IP68
 • Приложение: Zepp

Функционалности

Phone DialerBip 5 е първата генерация от Amazfit серията, която е загубила някои от стандартните си функционалности, но е придобила нови, които са още по-полезни. На първо място това са говорителят и микрофонът, което автоматично позволява на смарт часовника да получава и прави телефонни обаждания. Освен тях има и интегрирана Alexa, но за съжаление е налична само в няколко държави.

Достъпната цена на Amazfit Bip 5 всъщност му поставя много по-малко ограничения, отколкото предимства. Можете да интегрирате приложения от трети страни като Google Fit, Addidas и Strava, които са перфектни за активно спортуващи хора, интересуващи се от всеки дребен детайл от тренировките си.

NotificationsСмарт часовникът позволява прочитането и отговарянето на известия с помощта на предефинирани кратки съобщения. Много средно бюджетни марки не могат да се похвалят със същото, така че Amazfit определено са се постарали.

Освен всичко това, ще намерите и „продуктивни“ приложения като календар, хронометър, брояч, таймер и много други. Bip 5 Ви позволява да добавяте и „мини“ приложения чрез смартфон приложението Zepp.

Фитнес тракинг

HR TrackingВъзможностите на смарт часовника не са за подценяване. Проследява фитнес дейностите Ви на много високо ниво и предлага повечето основни режими и функции. Измерването на здравни данни е прецизно и включва сърдечен ритъм, количество кислород в кръвта (SpO2), брой стъпки и различни спортни активности. Смарт часовникът има т.нар. PAI (индикатор за лични дейности) – нещо като личен треньор, който Ви мотивира да се подобрявате с всяка следваща тренировка. Изненадан съм от проследяването на съня. Показва по-точни и прецизни диаграми от някои далеч по-скъпи модели като Amazfit Cheetah. В анализа са включени REM, будно време, дълбок сън и лек сън.

Tons of Sport Modes in Amazfit Bip 5Обемът информация, която сензорите на часовника събират, е направо впечатляващ. Всичко се обединява и представя в лесно разбираем вид в смартфон приложението Zepp. Ако Ви интересуват спортните режими, Bip 5 предлага „само“ 124 различни типа тренировки – малко модели могат да го догонят в това отношение.

Amazfit Bip S GPS TrackingЧасовникът идва и с вграден GPS. Точността му е задоволителна, но намирането на сигнал е бавно – трябват му няколко секунди, за да се фиксира.

Издръжливост на батерията

Excellent Battery EnduranceБатерията на Bip 5 е 300mAh, което позволява на часовника да работи от 5 до 25 дни. С други думи, ако използвате всички екстри, ще останете в долната граница; ако работите с устройството умерено, батерията може да издържи десетина дни; ако спрете повечето екстри като измерването на пулс и фитнес тракинга, спокойно можете да откарате около 25 дни.

Ако сте ползвали предишен Bip модел, няма как да не забележите спада в живота на батерията. Предишните часовници издържаха два месеца, но нека не забравяме, че не са били снабдени с толкова функционалности, колкото сегашния.

Zepp

Zepp AppИнтеграцията с мобилното приложение Zepp определено вдига стойността на Amazfit Bip 5. От неговата библиотека можете да прилагате всякакви циферблати, както и да изтегляте различни „продуктивни“ апликации от трети страни. Цялата информация, която сензорите на часовника събират, се визуализира в приятен и лесно смилаем вид. Детайлните графики и статистики Ви помагат да разберете какво можете да подобрите. Благодарение на Zepp можете да използвате популярните Strava, Google Fit и Adidas.

Недостатъци

 • Дисплеят не е AMOLED
 • Недостъпно вътрешно хранилище
 • Липса на поддръжка за външни Bluetooth устройства
 • Alexa е налична само в някои региони
 • Няма барометър и жироскоп

Извод

Amazfit Bip серията вече не е това, което беше. Няма го трансфлективният екран, батерията издържа доста по-малко от два месеца и цената е леко поскъпнала. Въпреки тези немалки промени, Bip 5 остава идеалният часовник, ако сте фенове на старите му генерации или си търсите достойна алтернатива на Amazfit GTS 4 Mini.

Вижте YouTube варианта на тази статия, за да научите повече!

Amazfit Bip 5