DJI Osmo Action 4: Новият крал на 4K екшън камерите?

Новата DJI Osmo Action е тук и този път изглежда по-добре от всякога. Предишната генерация на тази екшън камера ми се стори в най-добрия случай посредствена, но сегашната определено говори за стъпка в правилната посока. DJI са отстранили всичките проблеми на Osmo Action 3 и са вградили нови функционалности и настройки в Osmo Action 4. Разбира се, всичко това звучи страхотно на теория, но дали е така и на практика? Реших да взема и тествам камерата, за да я разгледам отблизо и споделя силните и слабите ѝ страни.

Нека да започнем!

Общ преглед

Плюсове

 • Премиум качество на изработката
 • Страхотен и функционален хардуер
 • Отлична издръжливост на батерията
 • Супер стабилен фърмуер
 • Изобилие от настройки за видеозаснемане
 • Удобно смартфон приложение за бърз видео монтаж

Минуси

 • Бавен трансфер на данни поради наличието на USB 2.0 стандарта
 • По-висока цена

Цена

DJI Osmo Action 4 Price

Osmo Action 4 масово се предлага за 399$, което го прави по-скъп от предшественика му и го слага в ценова надпревара с GoPro. Скокът не е изненадващ предвид глобалната икономическа ситуация в момента. DJI също така предлага множество различни пакети, ориентирани към приключения, колоездене, гмуркане, сърфиране, походи, влогове и други. Всичките разполагат с тематични аксесоари и излизат по-скъпо, отколкото ако си вземете просто Osmo Action 4.

Аз поръчах Adventure Combo: пакетът съдържа кейс за батерията, две допълнителни батерии и разтегаем стик с максимална дължина 1.5м.

Разопаковане

Boxed Action CameraКакто е и при предишни генерации, камерата се изважда от кутията отстрани вместо отгоре или отдолу. Самата опаковка е приятна – брандингът се откроява веднага върху нея, а най-важните функционалности са изредени една под друга. След като разопаковате, ще извадите две по-малки кутии.

Convenient Battery PackПървата съдържа самата екшън камера и защитна клетка, докато другата съхранява батериите и техния кейс. Под самите кутии е разположен телескопичният разтегаем стик.

Доволен съм от процеса по разопаковане, защото DJI продължават да залагат на собствения си стил и същевременно предлагат по-различна кутия за Osmo Action 4.

Външен вид и качество на изработката

DJI Osmo Action 4 and Action 3Камерата визуално толкова прилича на предишната си генерация, че можете да я сложите в кейса ѝ. При по-близък поглед обаче изпъкват няколко разлики. Разположеният отгоре говорител е кръгъл вместо квадратен. Бутонът за начало на запис е червен вместо оранжев. Гумираната основа липсва. Всичко останало е общо взето същото.

Beautiful DJI Osmo Action 4Osmo Action 4 има изключително здрав пластмасов корпус. Създаден е да устои на множество удари и падания, а водоустойчивостта му достига 18 метра. За пореден път съм приятно впечатлен от удобната монтажна скоба на камерата.

DJI продължават да измислят прости, но ефективни решения за прикачване на аксесоари към продуктите си. Един добър пример е магнитното захващане, заложено в Osmo Mobile, и монтажната скоба clip-on type, вградена в корпусите на различните DJI екшън камери.

Технически характеристики

 • Сензор на изображение: 1/1.3-инчов CMOS сензор
 • Леща: Зрително поле 155°, Бленда f/2.8
 • Резолюция: до 4K 120FPS и 1080p 240FPS
 • Батерия: 1770mAh
 • SD Карта: Поддържа до 512GB
 • Дисплей: Преден: 1.4-инчов 320×320 сензорен, Заден: 2.25-инчов 360×640 сензорен
 • Смартфон приложение: DJI MIMO
 • Тегло: 145г.

Потребителски интерфейс

Friendly InterfaceАко някога преди сте използвали DJI екшън камера, ще Ви трябват само няколко секунди, за да свикнете с простия и функционален интерфейс на Osmo Action 4. Фърмуерът и менютата са стабилни – не се забелязва лаг или забиване, така че всичко се движи като масло. Менюто на камерата предлага както обикновени настройки, така и такива за напреднали. Можете да зададете резолюцията и разделителната способност в диапазона от 1080p 240FPS до 4К 16:9 120 FPS. От гледна точка на самото заснемане, можете да се възползвате от различни режими на стабилизация и много други сходни функционалности.

Lots of Options in Pro ModeТехническите настройки са по-скоро ръчно ориентирани. Имате възможността да настроите всичко, включително зрителното поле. То може да бъде широко, много широко, стандартно и „dewrap“ (по-тясно). DJI са предвидили и D-Log режим, позволяващ заснемане в максимален динамичен обхват, подходящо за екшън кадри.

Производителност

Не е налична подробна информация за чипсета и сензора на изображение, заложени в Osmo Action 4. След като използвах екшън камерата известно време обаче, смятам, че са на много високо ниво. По-големият обектив, от своя страна, допринася за яркостта и остротата на заснетата картина.

Bright and Colorful DJI Osmo Action 7 ImagesBright and Colorful DJI Osmo Action 4 ImagesОт гледна точка на цялостната си производителност, Osmo Action 4 е по-добра отвсякога. Динамичният ѝ обхват е отличен, белият баланс е значително оптимизиран, а цветовете изглеждат доста по-естествени. Ако искате камерата да събира максимално количество информация от всяко изображение, разполагате със специални D-log настройки. Имате и Pro режим, който позволява ръчни настройки. Стига да знаете какво правите с него, Ви съветвам да подложите заснетия си материал на допълнителна обработка. Колкото повече време и внимание му отделите, толкова по-високо би могло да стане качеството му.

Excellent Low Light PerformanceAction 4 се справя страхотно дори в условия на ниска светлина, което се дължи на големия му сензор на изображение. В нашето YouTube видео можете да видите пряка съпоставка на камерата с GoPro Hero 11.  

Стабилизацията е повече от задоволителна и разчита на технологиите Rocksteady 3.0+ и HorizonSteady, за да може заснетият материал да е гладък и изравнен дори когато камерата е наклонена на 45°.

DJI MIMO

DJI MIMO AppСофтуерната екосистема на Osmo Action 4 включва и смартфон приложението DJI MIMO. То се използва от всички по-популярни продукти на компанията, вкл. гимбъли за мобилни телефони, екшън камери и джаджи от Pocket серията. От MIMO можете да достъпите всички настройки на Action 4, както и да прилагате готови шаблони за заснемане на Вашите видеа. Освен това служи и като алтернативен визьор, ако прецените, че екранът на екшън камерата е твърде малък. За тези от Вас, които обичат да споделят в интернет пространството, MIMO е снабден и с инструменти за базова видеообработка, насочена към различните социални мрежи.

Приложението работи отлично на iOS, но ако използвате Android, трябва да го изтеглите от сайта на DJI.

Недостатъци

 • Бавно прехвърляне на данни (USB 2.0)
 • Завишена цена

Заключение

DJI Osmo Action 4 е страхотна камера и рядък пример за устройство, в което производителят е вложил достатъчно старание, за да заличи всички грешки от предишната генерация. Намирам я за наистина стабилна и с достатъчно добър хардуер, за да заснема видеа от най-високо качество. Ако DJI продължават да се грижат за нея с периодични актуализации, не виждам причина да не се подобри още с времето.

Научете повече за екшън камерата в нашето YouTube video.

DJI Osmo Action 4