Samsung обещаха да внесат редица подобрения и актуализации в новия Galaxy Fit 3. Въпреки че го носих почти непрекъснато, все още не съм сигурен какво мисля за него. От една страна, изглежда и се държи буквално като смарт часовник, но от друга, има някои недостатъци, които си струва да се отбележат.

Оправдани ли са високите очаквания за Fit 3, или е просто фитнес тракер, вдигнал много шум за нищо?

Нека разберем!

Бърз преглед

Плюсове

 • Достъпна цена
 • Голям AMOLED дисплей
 • Детайлно измерване на здравето
 • Подобрено смартфон приложение
 • Множество смарт функционалности

Минуси

 • Не поддържа NFC
 • Няма микрофон и смарт асистент
 • Необходим е смартфон за GPS

Цена

Цената от $69 позиционира Galaxy Fit 3 някъде по средата между Band сериите на Xiaomi и по-скъпите Fitbit устройства. Ако сте с ограничен бюджет и все пак държите на основни фитнес-тракинг функционалности, Fit 3 удря право в целта.

Въпреки това тракерът има някои недостатъци, изразяващи се най-вече в липсващи функционалности. Конкурентни на Samsung компании вероятно са забелязали това и към момента предлагат по-усъвършенствани тракери на същата или малко по-висока цена.

Разопаковане

Разопаковането на Galaxy Fit 3 не се откроява с нещо специално. Кутията е компактна, но вниманието към детайлите ѝ ме впечатли повече – Samsung се стараят дори за по-бюджетните си устройства.

Вътре ще намерите самия тракер, кабел за зарядно и ръководство за потребители.

Външен вид и качество на изработката

Galaxy Fit 3 е изграден предимно от алуминиеви материали. Корпусът му е здрав и водоустойчив, а 1.6-инчовият му екран е значително по-голям от този на предишната генерация. Тракерът разполага с един страничен бутон и регулируема каишка със здрава закопчалка. Отдолу на корпуса са поместени различните сензори за проследяване на здравни показатели като SpO2 и сърдечен ритъм.

Технически параметри

 • Дисплей: 1.6-инчов AMOLED тъч дисплей
 • Корпус: Алуминиев корпус с регулируема каишка
 • Водоустойчивост: IP68
 • Сензори: SpO2, HR
 • Батерия: 208 mAh
 • Режими за тренировки: Над 100
 • Допълнително проследява: Сън и нива на стрес
 • Смартфон: Galaxy Wearable

Софтуер

От хардуерна гледна точка нямаме кой знае какви подобрения спрямо предишния Galaxy Fit, но за сметка на това софтуерните са в изобилие. Потребителският интерфейс и менюто са опростени и лесни за навигиране. При първо включване тракерът ще Ви покаже бързи инструкции за употреба, за да знаете как да извършвате както елементарни действия, така и комбинации от такива. Предвидени са и т.нар. бързи превключвания (quick toggles) с цел предоставяне на бърз достъп до често използвани функции и приложения.

Samsung може би съвсем съзнателно са се опитали да направят тракера си “по-смарт”. С Fit 3 можете да отговаряте на съобщения с помощта на готови бързи отговори. За разлика от други сходни модели, имате възможност да изпращате и емотикони. Тествах всичко това и останах доста доволен. Ако искате да промените нещо – например какъв точно готов отговор да можете да изпращате – трябва да използвате приложението Wearable.

Следене на здравето и движението

Fit 3 идва с редица вградени възможности за следене на здравето, сред които са измерването на стъпки, пулс, SpO2, калории и сън. Тракерът се справя сравнително добре – с помощта на сензорите си успява да генерира впечатляващо точни и подробни статистики. Единствено сънят не му е силна страна, но това може да се каже за голяма част от смарт гривните и часовниците като цяло.

Първоначално си мислех, че тракерът не предлага същото количество информация, каквото може да се намери в смартфон приложението. След като малко се поразрових, открих актуални данни за стъпките си, пулса, нивото на наситеност на кислород в кръвта, изгорени калории, ниво на стрес и състояние на съня. Освен тях в Activity Log секцията намерих и подробрно описани последните си тренировки.

Всичко звучи супер, но ето къде добрите новини спират: за да използвате GPS на Galaxy Fit 3, Ви е необходим смартфон. Без него практически не можете да “траквате” спортните си дейности на открито. Голям пропуск, предвид че Xiaomi предлагат GPS като вградена функционалност в бюджетните си гривни.

Смартфон приложение

Galaxy Wearable е неизменно допълнение към Fit 3. Няма как да Ви избяга, тъй като само през него можете да прилагате и променяте настройките на фитнес тракера. Именно тук ще намерите и още по-детайлни статистики и данни, свързани с Вашето здраве и тренировки. Приложението и тракерът работят като идеална комбина, ако разполагате със Samsung смартфон, но стига да сте на Android или iOS, няма да имате проблеми.

През Galaxy Wearable можете да персонализирате различни аспекти от Fit 3 по Ваш вкус, като например изгледа на дисплея, какъв да е циферблатът и кои известия да се появяват. Ако пък изникне някакъв технически проблем или е време за актуализация на фърмуера, задължително трябва да сдвоите тракера с приложението Wearable.

Както вече загатнах, Fit 3 работи най-добре със Samsung смартфони, защото тогава ще можете да извършвате някои действия на едното устройство, които директно да се отразяват в другото. Не се надявайте на Apple watch-iPhone ниво на интеграция, но пак си е добра добавка към потребителското изживяване.

Батерия

Според Samsung тракерът би трябвало да издържи до 13 дни с едно зареждане, но при мен имаше известни разминавания. С постоянно включен дисплей и активно работещи сензори Fit 3 “оцеля” около 4 дни. След като деактивирах постоянно включения дисплей и ограничих няколко следящи здравето функции, удължих живота до 8 дни. Накрая бях спрял повечето настройки и батерията изкара десетина дни. Представянето на батерията пак си е впечатляващо, като се вземе предвид на какво е способен Fit 3 като цяло.

Интересен факт: тракерът автоматично разбира, че е време за тренировка, след като походите няколко метра с него. Имайте предвид, че това съкращава живота на батерията по-значително.

Недостатъци

 • Няма NFC и вграден GPS
 • Без микрофон и смарт асистент
 • Не разполага с Pro вариант

Заключение

Galaxy Fit 3 е практичното и изгодно решение за хора, които искат да си купят фитнес тракер с ограничен бюджет. Предвид параметрите и функционалностите, които предлага, определено го препоръчвам за всеки със Samsung смартфон. За останалите бих казал, че има доста добри алтернативи на пазара, включително такива с вграден GPS, които си струва да се обмислят.

Вижте нашето YouTube видео, за да научите повече за Galaxy Fit 3.