Galaxy Watch 6 Ревю: Силните и слабите страни на часовника

2023-та се оказа страхотна година за смарт часовниците. Можете да намерите стотици опции на пазара, които колективно успяха да свалят акциите на Apple Watch до 26%. Появата на Galaxy Watch 6 допълнително дестабилизира пазарната ситуация. Този часовник пристигна с редица софтуерни и хардуерни подобрения, но и с леко завишение в цената.

Дали обаче Watch 6 ще доведе WearOS до същото ниво като Apple Watch?

Нека разберем!

Бърз преглед

Плюсове

 • Впечатляващ дизайн, високо качество на изработката
 • Въртящ се безел, позволяващ бързи настройки
 • Прецизно измерване на здравни показатели
 • Възможност за гледане на снимки и слушане на музика
 • Красива софтуерна интеграция
 • Ярък и приятен за окото екран

Минуси

 • Усложнена екосистема
 • Кратък живот на батерията
 • Доста функционалности са ограничени в зависимост от региона

Цена

Galaxy Watch 6 PriceУвеличението в цената на Galaxy Watch 6 е вследствие на редица подобрения, които Samsung са интегрирали в часовника. Аз закупих Classic версията, която върви за 399$, ако изберете 44мм варианта, и за 429$, ако изберете 47мм варианта. Във всеки случай скокът в цената на стандартния Watch 6 е 30$. Ако искате да имате LTE, трябва да доплатите още 50$, което намирам за малко прекалено, защото Ticwatch 5 Pro, който е най-сериозният конкурент на часовника, излиза с цели 100$ по-евтин.

Разопаковане

UnboxingПроцесът по разопаковане е приятен, но не бих казал, че крие нещо специално. Кутията, върху която е брандирано името на Galaxy Watch 6, е с опростен, но изпипан дизайн. Към нея получих и няколко подаръка, тъй като бях сред по-ранните купувачи. Някои региони можеха да се възползват и от намаления в цената на часовника – дотолкова, че да излезе по-евтин от Galaxy Watch 5. Разполагам и с допълнителна платнена каишка, която изглежда доста добре.

С изключение на тези екстри, в кутията ще намерите смарт часовника, потребителско ръководство и кабел за зареждане.

Външен вид и качество на изработката

Beautiful Galaxy Watch 6Разполагам с черния вариант с каишка от хибридна кожа. Има висококласно покритие и традиционен механизъм за закопчаване с щифт. Първото нещо, което моментално ми грабва окото, е дизайнът. Стъклото е направено от сапфирен кристал и е заобиколено от въртяща се корона – едно от най-любимите ми неща в целия часовник. По-стари модели като Galaxy Watch 3, който работеше на Tyzen OS, също разполагаха с такава корона.

Galaxy Watch 6 включва и два бутона, разположени отляво. Всички сензори са отдолу, за да са максимално близо до кожата.

Корпусът на часовника е изграден от неръждаема стомана, което го прави стилен и изключително здрав. Водоустойчивостта му отговаря на рейтинга IP68. Каишките са нестандартни; вместо типичните 22 милиметра, тук са 20.

Технически характеристики

 • Чипсет: Двуядрен Exynos W930 
 • Операционна система: WearOS 4.0
 • Дисплей: 1.5-инчов с 480×480 резолюция
 • Корпус: Рамка от неръждаема стомана със стъкло от сапфирен кристал
 • Тегло: 52 г
 • Сензори: Акселерометър, Сензор за близост, Жироскоп, Компас, Сензор за измерване на сърдечната дейност, Барометър и Термометър
 • Хранилище: 2GB + 16GB
 • Батерия: 425mAh
 • NFC: Да
 • Свързаност: Wi-Fi 802.11, Bluetooth 5.3
 • GPS: GLONASS, GALILEO, BDS и GPS
 • Говорител и микрофон: Да
 • Приложения: Samsung Health, Samsung Health Monitor и Galaxy Wearable

Функционалности

Rotating Bezel Around the EdgesGalaxy Watch 6 идва с редица актуализации и подобрения, които допринасят и за по-добрата работа на WearOS. Въртящият се безел например е нов за операционната система, но предлага изключително лесен начин за управление на смарт часовника. Когато го използвате, ще усетите колко е гладък, бърз и точен.

Vast Watchface LibraryЗа разлика от други компании, които изискват премиум абонаменти за допълнителни интеграции и циферблати, Samsung предлагат всичко това безплатно. Можете да изтегляте различни приложения за продуктивност и да променяте изгледа на интерфейса си, както прецените. В Play Store ще намерите всичко, от което се нуждаете, включително невероятни циферблати, предлагани от трети страни. Библиотеката на Galaxy Watch 6 е огромна, така че най-вероятно няма да се нуждаете от отделно приложение.

In-Built Gallery of Galaxy Watch 6Смарт часовникът разполага с вградена галерия и музикален плеър, което улеснява качването на снимки, видеа и песни. Можете безпроблемно да преглеждате и слушате всичко благодарение на доста сполучливата софтуерна имплементация на Samsung.

Говорителите на Galaxy Watch 6 са повече от добри, тъй като възпроизвеждат звука ясно и отчетливо.

Софтуер и потребителско изживяване

Beautiful Interface Бутоните и въртящият се безел се държат нормално. Безелът позволява лесна и бърза навигация в списъка с всички приложения, докато бутонът, разположен отгоре, отваря главното меню. Ако го натиснете два пъти, ще видите приложенията, използвани най-скоро. Другият бутон може само и единствено да Ви върне на предишния екран.

Play Store AppsБлагодарение на добрия чипсет, софтуерът е толкова бърз и лек, че практически елиминира всякакви лагове и забивания. Samsung са интегрирали редица функционалности и приложения в екосистемата на WearOS. Сред тях са приложението SmartThings, Samsung Health, Samsung Wallet и Bixby. Винаги можете да посетите и Play Store, откъдето да свалите още приложения.

Наличието на галерия и музикален плеър прави възможно и лесно качването на песни и снимки директно в смарт часовника. Освен това можете да се свързвате с нови смартфон устройства, без да трябва всеки път да нулирате фабричните настройки на Galaxy Watch 6. Отнема някакво време, но работи безотказно.

Фитнес тракинг

Galaxy Watch 6 Fitness TrackingЗасичането на спортни дейности, както целия часовник, работи на много високо ниво. Можете прецизно да измервате стъпките и пулса си, нивото на кислород в кръвта (SpO2) и температурата на околната среда. Galaxy Watch 6 постоянно събира и регистрира информация, за да Ви я представи в разбираем и приятен вид. Има какво да се желае от проследяването на съня обаче, тъй като часовникът не отчиташе моментите, в които съм буден през нощта.

Precise GPS TrackingGPS-ът също е на ниво. След като го тествах, се уверих, че засича и визуализира разстоянията, които изминавах, без отклонения. LTE вариантът е перфектен за  абсолютно всякакви дейности на открито, защото елиминира необходимостта да носите смартфон със себе си. 

Смартфон приложения

Усложнената екосистема е нещо като запазена марка на Samsung. За съжаление, положението не е много по-различно при Galaxy Watch 6. 

Galaxy Wearable App“Galaxy Wearable” е приложение, предназначено да управлява смарт часовника, но предлага и настройки за промяна на изгледа, както и възможност за изтегляне на циферблати.

Samsung Health App“Samsung Health” съхранява цялата информация, която часовникът събира, докато го използвате. Приложението организира данните и ги визуализира в приятен и разбираем вид. В допълнение към и на база на тях дава препоръки за подобряване на Вашето здраве.

Последното важно приложение е “Samsung Health Monitoring.” Основното, което прави, е да генерира електрокардиограми, но разполага и с други функционалности.

Батерия

Galaxy Watch 6 10W Fast ChargingБатерията на Galaxy Watch 6 е задоволителна – 425mAh с 10W бързо зареждане; с други думи, 50% от капацитета ѝ могат да се възстановят само за 30 минути. Часовникът обаче разчита на много процеси на заден фон, изискващи сериозно количество енергия. Затова в най-добрия случай може да работи до 40 часа без зареждане.

Недостатъци

 • Редица приложения и функционалности са налични само в зависимост от региона
 • Bixby не работи оптимално
 • ANT+ не се поддържа
 • Кратък живот на батерията

Conclusion 

Samsung успяха да превърнат WearOS в една наистина използваема и интуитивна операционна система. Намирам производителността на Galaxy Watch 6 за доста сходна до тази на Apple Watch. Дизайнът и външният му вид са на високо ниво, а въртящият се безел спестява време и само улеснява взаимодействието Ви с часовника. Някои неща биха могли да се подобрят, а именно животът на батерията и екосистемата на смартфон приложенията.

Ако имате по-стара генерация Galaxy Watch или друго WearOS устройство и се чудите дали да надградите, препоръчвам да го направите.

Galaxy Watch 6