Google Pixel Watch: Всичко, което трябва да знаете

Всички са вперили поглед в Google Pixel Watch, тъй като беше създаден с целта конкурира небезизвестния Apple Watch. Не мисля, че се справя перфектно в това отношение, но има няколко неща, които го правят приличен избор като за смарт часовник от първа генерация. Сред тях са красивият дизайн, добре разработеният софтуер и Fitbit фитнес тракинг интеграцията.

Не мисля, че Pixel Watch излезе на пазара с онзи гръм и трясък, който обещаваше. Реших да го разгледам отблизо, за да видя дали отговаря на всички очаквания.

Нека да видим какво предлага!

Преглед

Ще започнем с кратко изложение на предимствата и недостатъците на часовника.

Предимства

 • Страхотна интеграция за проследяване на фитнес дейности
 • Красив дизайн и конструкция, залагаща на устойчиви материали
 • Достоверно проследяване на съня и неговите фази
 • Точен GPS
 • Ярък и приятен AMOLED дисплей
 • Отлични смартфон приложения

Недостатъци

 • LTE и ECG не са налични в повечето части на света
 • Посредствена продължителност на живота на батерията
 • Липса на едно универсално смартфон приложение
 • Нужда от абонамент за фитнес тракинг приложение
 • „Призрачен“ дисплей

Цена

Google Pixel Watch PriceОперационната система на Google Pixel Watch е WearOS, така че часовникът работи само и единствено с Андроид смартфони. Вариантът без LTE се предлага за 349$, а цената на този с LTE започва от 399$. Това нарежда смарт часовника в пряко съревнование с висококласния Apple Watch и с някои модели на Galaxy Watch, Ticwatch, и Fossil.

Разопаковане

В изработката на кутията на Pixel Watch определено е вложено старание – бих казал, че е по-оригинална от тези на други популярни смарт часовници. Чувството да я държите в ръцете си е приятно и подсказва за по-висок клас стока.

След като разопаковах кутията, извадих красив смарт часовник, хартиено ръководство, кабел за зарядно и допълнителна каишка за по-слаби китки.

Външен вид и качество на изработката

Google Pixel Watch AppearanceGoogle Pixel е визуално приятен смарт часовник – първоначално може да Ви се стори като произведение на изкуството. Отгоре дисплеят му е перфектно кръгъл и с леко извито стъкло; има лесна за хващане корона и един бутон. Долната част също е красива и разполага с фино огледално покритие, в центъра на което са поместени сензорите.

Strap MechanismУникален механизъм за закачване и разкачване на каишката

Каишката на смарт часовника е с открояващ се дизайн; вместо накрайници или щифтове, разчита на механизъм, който здраво захваща и фиксира каишката. Това решение е като че ли вдъхновено от Apple Watch, но определено работи за Pixel, предотвратявайки натрупването на прах и бактерии в накрайниците. Тук става дума за далеч по-издръжлива конструкция спрямо по-разпространените подобни механизми.

Материалите, отишли в изработката на Google Pixel Watch, са неслучайни; комбинацията от Gorilla Glass 5 и рамка от неръждаема стомана прави часовника изключително здрав и стабилен и само подчертава иначе елегантния му външен вид.

Когато включите смарт часовника, различни инструкции ще Ви помогнат да започнете да го използвате. Това са например плъзгането нагоре за бързите настройки, плъзгането надясно за връщане назад и плъзгането, докато циферблатът на часовника е включен, за да отидете към главното меню. Короната служи за връщане към основния изглед (Home) и отваряне на различни приложения. Горният бутон пък се използва за отваряне на най-скорошните Ви приложения. Обърнете внимание, че той може да се настрои, така че да извършва други функции; бихте могли дори да добавите действия в резултат на двойното или по-продължителното му натискане.

Технически характеристики

 • Чипсет: Exynos 9110 двуядрен 1.15GHz процесор
 • Операционна система: Android WearOS 3.5
 • Дисплей: 1.2 инча, 450×450 пиксела, 100 нита максимална яркост
 • Корпус: Corning Gorilla Glass 5 с рамка от неръждаема стомана
 • Тегло: 36 г
 • Памет: 32ГБ вътрешна памет, 2ГБ RAM
 • Сензори: Акселерометър, Жироскоп, Сензор за измерване на сърдечната дейност, Висотомер, Компас и SpO2
 • Батерия: 294mAh
 • LTE: Да, eSim
 • NFC: Да
 • Свързаност: Wi-Fi и Bluetooth 5.0
 • GPS: Да, GLONASS, GPS, GALILEO, BDS
 • Говорител: Да
 • Водоустойчивост: 5ATM

Функционалности

Google Pixel Watch е сред най-очакваните смарт часовници за 2022. Поддържа последната версия на Wear OS – 3.5, работи със солидния Samsung Exynos чипсет и разчита на Cortex M33 копроцесор за дейности, изискващи по-малко ресурси.

Отличителна функционалност на часовника е наличието на LTE. То е възможно благодарение на Samsung процесора и към момента чувам преобладаващо добри мнения. За съжаление, не можах да го тествам, тъй като не е наличен в моя регион. Google не са улеснили процеса по интегриране на eSim, затова на този етап трябва да имате абонамент към Вашия доставчик на мобилни услуги. А такъв, изглежда, никой все още няма лиценз да предлага.

Google Pixel Watch App Store FeaturePlay Store в Google Pixel App

Операционната система на Pixel Watch е бърза и лека. Видимо непрекъснатата работа на всички приложения се дължи на процесора Exynos 9110 и наличието на 2ГБ RAM. Винаги можете да добавите нови апликации през Play Store интеграцията, която Google са вградили в мобилното приложение.

Изборът не е никак малък: почти всичко, което се поддържа от Wear OS, включително YouTube Music и Spotify. Забелязва се Apple подход по отношение на възпроизвеждането на музика. Google Pixel Watch Ви позволява да слушате песни от YouTube Music само от говорителя на часовника; при Spotify това става през външно устройство.

Проследяването на фитнес дейности се осъществява чрез Fitbit, което е голямо преимущество за часовника. Тази технология е изключително успешна, така че заслужава малко по-задълбочен поглед.

Фитнес тракинг

HR TrackingGoogle са решили да заложат на екосистемата Fitbit вместо на собствения им Google Fit. Това, изглежда, е довело до значително по-добри резултати в тракинга. GPS-ът работи страхотно, проследяването на съня е впечатляващо, стъпките се отчитат прецизно, а наблюдаването на сърдечната дейност е направо ненадминато. За някои неща обаче все пак има какво да се желае.

Pixel Watch предлага 40 различни опции за тренировки и може да засича и измерва популярни дейности като колоездене, вървене, и бягане. Отново ще спомена невероятния вграден сензор за сърдечен ритъм – следи го толкова точно, че информацията върху циферблата се актуализира почти постоянно.

Sleep TrackingНямам забележки към тракинга на съня. Когато бях болен, всеки път, в който се будех, беше правилно отчетен.

Google Pixel Watch GPSGPS-ът на Pixel Watch не се различава особено от този на Apple Watch. Наистина е прецизен и поддържа всякакви дейности на открито, но забелязах по-висок разход на батерията, докато го използвах.

В допълнение, часовникът може да измерва ECG и SpO2. Разполага със съответния сензор, но поради някаква странна причина Google са решили да позволят тези функционалности само в 28 държави. Намирам това за абсурдно, тъй като физическият компонент, необходим за измерването, е вграден в корпуса на часовника.

Смартфон приложения

Можете да използвате Google Pixel Watch пълноценно, ако си инсталирате две отделни смартфон приложения. Първото – Pixel App, е предназначаено за управляване на часовника. Откроява се от други Wear OS апликации с наличието на повече и по-специфични настройки, които няма как да достъпите по друг начин.

FItBit AppВторото приложение е Fitbit. Целта му е да събира и представя информация, свързана със здравето. Въпреки че Ви е необходим месечен абонамент, за да го ползвате, Pixel Watch Ви предоставя шест месеца безплатен период. Лично бих предпочел да имам достъп до собствените си здравословни данни и без да ми се налага да плащам повече от 400-те долара, които вече инвестирах, но Google са на друго мнение.

Извън тази финансова подробност, приложението е доста добро; различните графики, които предлага, са пълни с информация, анализи и тенденции, които се изчисляват на база на ежедневните Ви навици и тренировки.

Батерия

Google Pixel Watch Battery PerformanceПродължителността на батерията е посредствена. Ако екранът Ви стои постоянно включен и сте деактивирали жестовете с ръка, часовникът няма да издържи повече от ден. Тук дори не включвам разход на LTE и GPS. Въпреки че всичко работи на последната версия на Wear OS, батерията просто не живее дълго. Часовници от същия клас могат да работят с до ден и половина по-дълго.

Освен това, тъй като батерията е на Samsung, можете да зареждате Pixel Watch и с приставката за зареждане на Samsung.

Недостатъци

 • „Призрачен“ дисплей
 • Кратка продължителност на батерията
 • Леки бъгове в софтуера
 • LTE е наличен само в някои региони
 • Труден достъп до информация относно колко свободно пространство Ви остава
 • Две отделни смартфон приложения за работа

Обобщение

Въпреки тези минуси, Pixel Watch остава отличен избор за всеки, който притежава Android смартфон. С покупката си получавате LTE, възможност проследяване на различни дейности, Fitbit системата за измерване на здравни показатели и още много други функционалности. Ако обаче държите да имате по-издръжлива батерия, разполагате с по-добри опции.

Да вземем за пример Galaxy Watch. Google Pixel е малко по-скъп от него и все пак не може да измерва кръвно налягане. Тъй като е на Samsung, Galaxy Watch предлага и по-стабилен потребителски интерфейс. Батерията му е по-слаба от тази на Ticwatch, но пък работи на по-добра Wear OS.

Google Pixel Watch определено е различен, но според мен не може да се съревновава с висок клас часовници като Apple Watch. В крайна сметка е първият от тази Google генерация и вероятно ще видим сериозни подобрения в следващите серии.

Къде да закупите?

Използвайте линка долу, за да закупите Вашия Pixel Watch. Можете да научите повече за часовника в нашето видео.

Google Pixel Watch

YouTube видео