GoPro Hero 11 два месеца по-късно: Все още ли е най-добрата екшън камера?

GoPro Hero 11 за пореден път оглави класациите на най-добри екшън камери. Тази генерация разполага с множество подобрения, но дали са достатъчно впечатляващи, за да оправдаят скока в цената?

Hero 11 излезе сякаш незабелязана на пазара. Нямаше шумна маркетингова кампания и не беше обект на видео-ревю от Casey Neistat. Датата на излизане съвпада с тази на  DJI Osmo Action 3, но е няколко седмици след обявяването на Insta360 One X3.

Успях да събера в детайли впечатленията си след два месеца използване на Hero 11. В тази статия ще се запознаете с всичко необходимо за хардуера и софтуера на камерата, както и с цялостното потребителско изживяване.

Нека да започнем!

Общ преглед

Като за начало ще изложа в сбит вариант предимствата и недостатъците на GoPro Hero 11.

Плюсове

 • Здрава изработка
 • Функционален и красив дизайн
 • Невероятно качество на видеото и различни режими, които подобряват процеса по видеозаснемане
 • Slo-Mo без аналог в други камери от този клас
 • Интерактивен и бърз основен екран
 • Отлично смартфон приложение, от което можете лесно да управлявате камерата и да обработвате видеата ѝ
 • Оптимизиран живот на батерията

Минуси

 • Остаряла стойка
 • Твърде скъпи оригинални аксесоари
 • Леко висока цена

GoPro Hero 11 – Цена

GoPro Hero 11 PriceGoPro Hero 11 излезе на пазара с начална цена от 450$. В сравнение с предишните генерации, тук наблюдаваме леко завишение, но разликата всъщност идва от включените абонаменти за приложението Quik App и Unlimited Cloud, както и от гаранцията за замяна на камерата в случай на повреда.

Смятам тези добавки за полезни и оправдаващи допълнителната инвестиция. Заслужава си да спомена и времето за доставка; поръчах DJI Osmo Action 3 и GoPro Hero 11 в един и същ ден. Получих втората в рамките на 24 часа, докато на първата ѝ отне около 6 дни, за да пристигне.

GoPro Hero 11 – Разопаковане

GoPro Hero 11 UnboxingHero 11 Удобен кейс за съхраняване и носене

GoPro подходиха с Hero 11 така, както с предишните си две генерации. Процесът по разопаковане е приятен и улеснен, но особено много ми харесва това, че покупката включва различни аксесоари и практичен кейс, който да съхранява и защитава камерата.

Кутията съдържа самата Hero 11, батерия, залепваща се стойка, катарама за монтаж, болт, кабел тип C, кейс за камерата и няколко хартийки.

Външен вид и качество на изработката

GoPro Hero 11 AppearanceHero 11 не се отличава с особени промени във външния вид, нито в материалите си на изработка. Разположението на бутоните, размерът на екрана, портовете, приставките и брандирането са едни и същи. Единствената промяна спрямо предишните модели е в цвета на батерията; цветовете са бели вместо сини. Според мен GoPro са постъпили правилно с това решение. Дизайнът на Hero камерите в последно време е достатъчно добър, за да позволява лесно транспортиране и плавно снимане в екстремни условия. От друга страна, повечето аксесоари за Hero 10 и 9 са напълно съвместими с Hero 11.

Камерата разполага и със стандартната сгъваема част, позволяваща прикачването ѝ към различни стойки и аксесоари, но според мен тя вече не е толкова актуална. DJI изработиха отличен магнитен механизъм за бързо освобождаване, който е значително по-лесен за използване.

Тялото на Hero 11 е изградено от здрава водоустойчива пластмаса и тежи само 153 грама. Успях да тествам своята камера в различни тежки условия и се разминах с минимални щети. Ако се занимавате с екстремни спортове, допълнителният разход за абонамент Ви позволява да замените цялата камера на по-ниска цена, отколкото ако просто я застраховате.

Технически характеристики

 • Сензор на изображение: IMX 677L с 27MP качество
 • Резолюция: 5.3K до 60FPS, 4K 120FPS, 2.7K 240FPS с 10-битови цветове
 • Чипсет: GoPro-патентован GP2 процесор
 • Батерия: 1720mAh
 • Дисплей: Заден 2.27-инчов сензорен LCD, преден 1.4-инчов LCD
 • Смартфон приложение: Quik App
 • Тегло: 153 грама

GoPro Hero 11 – Производителност

GoPro Hero 11 Video QualityGoPro продължават да държат летвата високо по отношение на производителността на камерите си. Подобреният сензор на изображението на Hero 11 ѝ позволява да снима в 5.3К резолюция с до 60 кадъра в секунда, регистрирайки 1 милярд цвята. Аз обикновено работя с 4К, но след като вече знам, че мога да премина към 5.3К, когато си поискам, определено бих се възползвал. Тази резолюция позволява лесно подрязване (кропване) на видеата без загуба на качество.

Hero 11 продължава да е лидер в заснемането на каданс. Бих казал, че сега е по-добро отвсякога. Можете да създавате до 8 пъти забавено slo-Mo съдържание в 2.7K 240FPS и до 4 пъти забавено в 4K. След малко ръчкане успях да постигна дори още по-голям каданс. В YouTube видеото ни показваме как да снимате slo-Mo до 10 пъти без проблем. Това не води до загуба в качеството – цветовете остават наситени, а детайлите на картината все така богати.

GoPro Hero 11 Horizon Lock FeatureGoPro са се постарали и да оптимизират автоматичното хоризонтално изравняване. С други думи, дори да завъртите камерата на 90 градуса, хоризонтът няма да измени позицията си. Технологията HyperSmooth 5.0 позволява на Hero 11 да снима изключително гладко, създавайки впечатляващо видео съдържание, лесно съпоставимо с онова, което можете да постигнете с професионален гимбъл.

GoPro Hero 11 Light PaintingОсвен всичко, камерата има и редица вградени функционалности, които превръщат нощното снимане в креативен процес. Режимът Star Trails позволява заснемането на светлинни линии, които звездите оставят върху нощното небе. Light Painting режимът пък улавя движещи се светлини и ги обединява така, че да изглеждат като нарисувани с четка. Други налични опции са заснемането на светлинните следи на превозни средства и HyperView.

GoPro Hero 11 vs Osmo Pocket 3Без съмнение смятам GoPro Hero 11 за лидер в индустрията си. Когато я тествах срещу Osmo Action 3, установих, че Hero 11 генерира по-остри изображения с по-добър динамичен обхват. Цветовете и детайлите са ясни и лесно разпознаваеми. При Osmo Action 3 заснетото изображение е меко и преекспонирано, което съответно води до загуба на цветове и детайли.

GoPro Hero 11 vs Insta360 One RsДруга камера – Insta 360 One RS, даде по-добри резултати, но и тя не разполага с широкия FPS обхват на Hero 11.

GoPro Hero 11 – Батерия

GoPro Hero 11 BatteryВ допълнение към хардуерните и софтуерните подобрения, GoPro не са пропуснали да оптимизират и батерията. Новата генерация Hero разполага с 1720mAh батерия, което означава поне 1 час работа на камерата без стоп при 4К резолюция, и много повече, ако качеството на заснемане е по-ниско.

GoPro Hero 11 – Софтуер

Вграденият сензорен екран на Hero 11 не отстъпва на предишните модели. Бързо реагира на всяка команда и е изключително лесен за навигиране и използване. Можете да прилагате голям набор от настройки за видеозаснемане, така че крайният резултат да отговаря на това, което търсите. Почти всичко може да се достъпи от екрана, за разлика от DJI Pocket, който разчита основно на мобилното си приложение.

Quik AppПриложението Quik App е част от включения в цената абонамент към GoPro. То е перфектно за настройване и управляване на камерата от разстояние. Освен това буквално за секунди можете да обработите заснет материал, добавяйки му музика, цветове, филтри или ефекти. Всички видеа и снимки се съхраняват в облак (също включен в абонамента), така че да са напълно защитени и лесно достъпни.

Недостатъци

 • Завишена цена
 • Скъпи аксесоари
 • Посредствено качество на видеото при ниска светлина

Заключение

GoPro са имплементирали редица софтуерни промени, включително по-добър сензор на изображението, който Ви позволява да сте креативни в снимането дори в условия на ниска светлина. За мен тези обстоятелства оправдават скока в цената. Hero 11 предлага невероятни опции за видео заснемане, страхотен микрофон, интерактивен цветен екран, едно от най-добрите смартфон приложения и ненадминато качество. Тази екшън камера няма равна по отношение на стабилизацията, резолюцията на изображението и цялостната си производителност.

Така че, използвайте линковете по-долу, за да закупите Hero 11 и да видите как работи в действие.

Къде да я купя?

Вижте нашето YouTube видео, където разглеждаме и снимаме с GoPro Hero 11.

Можете да закупите тази камера с отстъпка от тук.