GoPro Hero 12: Все още най-добрата екшън камера?

GoPro винаги са били лидери в света на екшън камерите – или поне беше така, докато DJI Osmo Action 4 не задмина Hero 11 с по-добрия си хардуер и цялостна производителност. Въпреки всичко, новото 12-то поколение камери вече е тук и включва различни подобрения и нови функционалности. Дали това отново ще наклони везните в полза на GoPro?

Нека разберем!

Бърз преглед

Плюсове

 • Ултраширокоъгълен Max Mod 2.0
 • Отлично смартфон приложение
 • Режим LOG за по-добро видеозаснемане
 • Занижена цена
 • Здрава и красива изработка

Минуси

 • Отделни бъгове по интерфейса
 • Незначителни подобрения спрямо предишната генерация
 • Незадоволително представяне в условия на оскъдна светлина 

Цена

GoPro Hero 12 PriceДобри новини: цената е по-ниска. Днес е голяма рядкост утвърден бранд да смъква от стойността на продуктите си. Можете да закупите Hero 12 за $399, но ако имате абонамент към GoPro, камерата ще струва само $299. 

Аз си взех варианта Max Lens Mod 2.0, който се предлага за 430 евро. Само година по-рано щеше да ми излезе със 150 евро повече! По-ниската цена е безспорен плюс за Hero 12 Black и вече се изравнява с тази на Osmo Action 4.

Разопаковане

Okayish UnboxingНямам забележки по разопаковането. Липсват ми кутиите от петата и шестата генерация камери, защото включваха голям набор от аксесоари. Както повечето големи компании, и GoPro са се посветили на опазването на околната среда, което обяснява минималистичния дизайн на кутията и съдържанието в нея.

Накратко: вътре има картонен материал, който съхранява камерата и съпътстващите я аксесоари.  

Външен вид и качество на изработката

Beautiful GoPro Hero 12GoPro са заложили на обичайния си дизайн. От гледна точка на формата, размера и теглото, Hero 12 доста прилича на предишната генерация. Единствената промяна, която забелязах, е различната текстура и гумираната зона около основната рамка. Струва си да отбележа, че имаме отвор за монтаж (mount), широк 1/4 инча. По някаква причина липсваше в последните няколко генерации, но Hero 12 вече отново позволява закачането на малки триподи, гимбъли и стикове. Въпреки всичко щеше да е по-добре, ако бяха заимствали повече от механизма на DJI.

GoPro Hero 12 vs GoPro Hero 11Материалите, отишли в изработката на камерата, са на високо ниво. Цялостната ѝ конструкция е здрава, а корпусът предлага водоустойчивост само до 10 метра – Osmo Action 4 остава по-напред в това отношение.

Новата текстура и връщането на отвора за монтаж са чудесни добавки. Стабилната конструкция в комбинация с лекия корпус за пореден път правят Hero 12 почти перфектната екшън камера.

Технически параметри

 • Чипсет: GoPro GP2 процесор
 • Сензор за изображение: IMX 677L, 27MP, 1/1.9 CMOS 
 • Оптика: Широко зрително поле (156°) в 8:7 разделителна способност, 177° зрително поле в режим Max Lens Mod 2.0
 • Резолюция: 5.3K до 60 FPS, 4K до 120 FPS и 2.7K до 240 FPS.
 • Батерия: 1720mAh
 • Дисплей: Двуцветен екран
 • Смартфон приложение: Quik App
 • Тегло: 154г с батерия

Потребителски интерфейс

Revamped GoPro Hero 12 UIHero 12 идва с обновен интерфейс. Макар да е приятен за окото, не бих казал, че го харесвам, защото ми отнема известно време да разбера как се извършват определени действия, които много добре познавах в стария интерфейс.  

Имате възможност да избирате между прости и сложни настройки, което само по себе си не е лошо решение, но немалка част от собствениците на новата камера са ползвали поне една от предшествениците ѝ, така че времето за адаптация при тях ще е по-голямо.

Не липсват и нови функционалности като GP-LOG – режим, който ограничава чувствителността на ISO настройката между 100 и 400. Тъй като Hero 12 не предупреждава за прегаряне в кадъра, LOG режимът би помогнал на онези от Вас, които снимат сериозно и искат всичко по картината им да е технически изрядно. 

ShorcutsНовият интерфейс на камерата е и без преки пътища. Ако преди можех да сменя кадровата честота на видеозаписа с две натискания, сега или трябва да избера готова настройка, или да приложа “сложна” (advanced) настройка. Надявам се това да се оправи със следващата актуализация на фърмуера. 

Изненадите не спират до тук. От опита ми с GoPro камери, 12-тото поколение се оказа първото, което успя няколко пъти изцяло да забие и блокира. Подозирам, че беше заради HDR режима, но това не го направи по-малко шокиращо. Ако се случи и на Вас и изваждането на батерията не помогне, задръжте бутона за снимане и бутона за включване/изключване едновременно.

Признавам, че не очаквах толкова много промени по интерфейса. Въпреки обновяването, доста практични настройки и комбинации от действия бяха сменени или изцяло отпаднали, а други изобщо ги няма. Можем само да се надяваме поне част от тези недостатъци да се разрешат в следващите актуализации.

Производителност

Daytime PerformanceАко снимате през деня, ще имате повече от страхотни резултати. Автоматичните настройки осигуряват добра картина през повечето време, но ако искате да обработвате кадрите си допълнително, препоръчвам да използвате 10-битовия равен (flat) цвят или LOG режима. 

Снимането на забавен каданс е велико преживяване. Можете да го настроите на 240FPS за видеа с резолюция 2.7K и до 120FPS за 4K. Можете да се възползвате и от така наречения 8/7 формат, който позволява орязването на кадри, заснети на 5.3K, с почти незабележима загуба в качеството. 

Mediocre Night FootageСнимането през нощта е покъртително. Цветовете са убити, качеството е лошо и като цяло не може да се сравнява с възможностите на DJI Osmo Action 4.

GoPro Hero 12 Super Wide Max Mod 2.0Не на последно място ще отбележа режима Max 2.0, който Ви предоставя изключително широко 177-градусово зрително поле. Перфектен е, ако снимате на 5.3K.

Приложението Quik

GoPro Quik AppМобилното приложение Quik е верен приятел на Вашата GoPro камера. Напълно съвместимо е с Android и iOS и позволява лесно и бързо създаване на видеа за социалните мрежи. Освен това работи с облачно пространство и можете да го използвате като допълнителен визьор, когато снимате видеа. 

Недостатъци

 • Посредствени резултати в условия на оскъдна светлина
 • Без сензор за околна светлина
 • Без предупреждение за прегаряне в кадъра
 • Отделни бъгове в интерфейса

Заключение

GoPro дълго време бяха крале на аксесоарите и предлагаха разнообразни и практични функционалности. Новата генерация Hero обаче се оказа със същия хардуер като този на предишната, а именно същия чипсет, сензор на изображение, батерия и оптика. Единствените разлики са в текстурата и наличието на 1/4-инчов отвор за монтаж.

Поведението на камерата в условия на оскъдна светлина все още е силно незадоволително. Сред положителните ѝ аспекти са LOG режимът, подобреното смартфон приложение и по-ниската цена.

Ако имате Hero 10 или 11, не бих Ви препоръчал да надградите, тъй като няма да видите сериозен скок в производителността. Ако пък обаче за пръв път си купувате екшън камера, Hero 12 би била отличен избор.

Вижте пробни кадри и повече информация в нашето YouTube видео.

GoPro Hero 12