OnePlus 12 Ревю: Най-добрият премиум смартфон за 2024?

OnePlus 12 събра доста положителни отзиви в последно време, което си е своеобразно “възраждане” за компанията като цяло. Предвид параметрите му, не е изненада, че са го пуснали в пряко съревнование с големи играчи като Galaxy S24 Ultra. Дали това е премиум смартфонът на годината?

Нека разберем!

Бърз преглед

Плюсове

 • Изключително качество на изработката
 • Поддържа ултрабързо безжично и жично зареждане
 • Оптимизиран и функционален благодарение на OxygenOS
 • С ярък и наситен дисплей

Минуси

 • Европейският вариант е скъп
 • Камерите дават смесени резултати
 • Срещат се софтуерни бъгове

Цена

Да започнем с нещо много важно: OnePlus 12 има китайски и европейски вариант, като вторият е значително по-скъп от първия. Разликата от $300 ми дойде малко в повече, затова просто реших да си поръчам китайската партида. Бях напълно наясно, че не поддържа eSim и предразполага към потенциални проблеми с доставчика на мобилни услуги. За мен беше важно да се сдобия с телефона и да тествам същите функционалности на далеч по-достъпна цена.

Разопаковане

Вариантът, който си поръчате, освен цената ще определи и процеса по разопаковане. Китайската партида не се различава съществено от европейската, но включва допълнителни аксесоари и кейс, както и вече поставен върху дисплея протектор.

Външен вид и качество на изработката

Изработката на OnePlus 12 включва висококачествено стъкло и алуминиеви материали, допринасящи за цялостния му “премиум” облик. Екранът е може би малко по-извит, отколкото ми се иска, а камерите твърде големи, но няма как всичко да е идеално. Далеч по-важното в случая е, че смартфонът е доста здрав и изглежда страхотно.

Трябва да спомена и плъзгащия се бутон, разположен от лявата страна на OnePlus 12. Целта му е да спира и пуска известията – нещо, което е супер полезно и същевременно липсва от повечето Android смартфони.

Дисплей

Дисплеят на OnePlus 12 заслужава собствен абзац. Както споменах, е леко извит, което може да не е по вкуса на всеки, но това не променя факта, че е сред най-добрите на пазара. Яркостта достига впечатляващите 4500 нита, цветовете са наситени и приятни, а острите детайли правят интерфейса “лъскав” и вдъхват живот на всяко изображение и видео.

Технически параметри

 • Дисплей: 6.82-инчов AMOLED дисплей с до 4500 нита максимална яркост
 • Корпус: Стъклена предна част (Gorilla Glass Victus 2), стъклен гръб (Gorilla Glass), алуминиева рамка
 • Тегло: 220г
 • Чипсет: Snapdragon 8 Gen 3
 • Операционна система: Android 14 (OxygenOS)
 • RAM: 12/16GB LPPDR5X RAM
 • Батерия: 5400mAh
 • Камера: Тройна камера със сензор на изображение Sony LYT-808
 • Свързаност: Bluetooth 5.4
 • Сензори: Пръстов отпечатък (под дисплея, оптичен), акселерометър, жироскоп, сензор за близост, компас, цветен спектър
 • Водоустойчивост: IP65

Камера

OnePlus са известни с това, че блъскат страшно много “премиум” параметри в смартфоните си, но някъде в процеса забравят за камерата. Тествах OnePlus 12 във всевъзможни условия, за да проверя дали продължава или прекъсва този тренд.

Неизненадващо, през деня камерата се справя супер и запечатва страхотни изображения. Тъй като сензорът на изображение борави с цветовата схема Hasselblad, всеки кадър е приятно наситен, добре осветен и с детайли, близки до реалността. Разминавания в резултатите започнаха да се появяват при динамични или по-оскъдни светлинни условия.

Затова и не мога да кажа, че нощната фотография е на същото ниво като дневната.

Резултатите далеч не са посредствени, тъй като камерата успя да заснеме много от тях с минимално количество шум. Качеството обаче остана ниско. Детайли се губят в сенките, а цветовете изглеждат по-бледи. OnePlus 12 има специален режим за нощна фотография, но там често се появява шум и изкривявания.

Портретният режим ме разочарова най-много.

Боке ефектът като цяло работи добре, но качеството на изображенията далеч не е като това на други смартфони от същия ценови клас. Очертанията на субектите невинаги се разпознават, което води до неестествени размазвания. Последващата обработка на кадрите пък често ги прави прекалено изострени, което веднага издава, че е имало изкуствена намеса в крайния изглед на изображението.

Въпреки изброените недостатъци, харесвам камерата на OnePlus 12. Някои от моментите, които запечатах с нея, изглеждат нереално яки. Така че положението е малко на принципа “hit or miss”.

Софтуер и производителност

Софтуерно погледнато, OnePlus 12 е бърз, работи леко и безпроблемно се справя с множество приложения и процеси. Причината е в чипсета, но и в операционната система OxygenOS.

Базирана на Android 14, OxygenOS идва с редица функционалности и подобрения, целящи да увеличат производителността и продуктивността на смартфона. Интерфейсът ѝ е минималистичен и интуитивен и преди всичко предлага разнообразни настройки и големи възможности за персонализация.

Не бих казал, че имаме изненади на този фронт. OnePlus 12 е снабден с изключително мощния Snapdragon 8 Gen 3 чипсет, което му позволява да се справя безпроблемно с дори най-натоварващите приложения и игри. Системите за охлаждане на смартфона осигуряват оптимално представяне в дългосрочен план, така че производителността няма да спадне дори след няколкочасова непрекъсната експлоатация.

Батерия

Не мисля, че има по-удачен завършек на текущото ревю от темата за батерията.

Двуклетъчната ѝ конструкция в комбинация с оптимизиращите способности на OxygenOS гарантират изключителна продължителност на живота на OnePlus 12. Буквално ще забравите за нуждата от чести презареждания, тъй като само едно ще Ви осигури много часове непрекъсната работа. Батерията е толкова добре оптимизирана, че не забелязах никакви негативни последици от използването на ултрабързото зареждане (което много хора обвиняват за съсипани батерии). А освен че е “ултрабързо”, същото се поддържа както безжично, така и жично.

Обобщение

Шумът около OnePlus 12 е напълно оправдан. Този смартфон има почти всичко необходимо, за да претендира, че е премиум устройство. Все още намирам европейската му цена за твърде висока. Като изключим смесените впечатления от камерата, всичко останало е перфектно, така че ако си търсите нов добре снабден смартфон за дългосрочна употреба, определено бих го препоръчал.

Ако искате да научите повече за OnePlus 12, вижте нашето YouTube видео.