Xiaomi 14 Global Ревю: Почти перфектен?

Xiaomi 14 едва бе пуснат в продажда и вече успя да разтърси пазара на смартфоните. Стремежът на компанията да се конкурира с ултрапремиум линията на Samsung я поставя в ситуация на високи очаквания и още по-високи обещания. Предвид стартовата си цена в Европа, дали Xiaomi 14 все пак успява да се отчете по всички параграфи, или оставя някакви пропуски?

Нека разберем!

Бърз преглед

Плюсове

 • Компактен и мултифункционален
 • Работи с мощен процесор
 • Има страхотна камера
 • Предлага разширени възможности за персонализация
 • Интеграцията с Xiaomi устройства е подобрена
 • Поддържа бързо зареждане и оптимизира живота на батерията

Минуси

 • С висока стартова цена
 • Не е наличен в САЩ
 • Буутлоудърът се отключва трудно
 • Трудно се инсталират и ROM-ове от трети страни
 • Липсват някои премиум функционалности

Цена

Както обикновено започваме с цената. Скокът от $100 спрямо предишната генерация прави Xiaomi 14 по-скъп от Galaxy S24, изпращайки го автоматично в света на премиум смартфоните. Завишението е донякъде оправдано, защото базовият модел идва с минимална вътрешна памет от 256GB.

Най-големият пазар, за който продажбите на Xiaomi 14 са забранени, остава САЩ.

Разопаковане

Разопаковането не беше най-запомнящото се преживяване. Донякъде се чувствах, сякаш отварям кутия на Poco или Redmi, което в никакъв случай не е минус.

В кутията ще намерите смартфона, прилежащи аксесоари и черен кейс – нещо, което отсъстваше от предишните генерации.

Външен вид и качество на изработката

Въпреки че съм фен на визията на други марки смартфони, не мога да отрека, че Xiaomi този път са се справили чудесно. Xiaomi 14 е едновременно елегантен и здрав, запазил някои черти на предшественика си и същевременно внесъл нови за свежест. Камерите са може би леко по-едри от необходимото, но това вероятно се дължи на сензора на изображение и лещите.

Ако погледнем навътре, Xiaomi 14 продължава да ни впечатлява. Снабден е с най-добрия Snapdragon чипсет, идва с 16GB RAM и предлага капацитет за вътрешна памет до 1TB. Разбира се, поддържа последните Bluetooth и Wi-Fi стандарти, има изумителна 50MP Leica камера, както и един от най-ярките дисплеи, които някога съм виждал.

Дисплей

Дисплеят се казва Huaxing C8 и е наистина впечатляващ. Освен че предлага изключителни нива на яркост, идва с редица подобрения спрямо предишната генерация, сред които още по-наситени цветове, изострени детайли и отличен контраст. Докато преглеждате видеа и снимки, ще се чувствате сякаш сте пред 4K телевизор.

Технически параметри

 • Дисплей: Huaxing C8 AMOLED дисплей с 3000 нита максимална яркост
 • Процесор: Snapdragon 8 series
 • RAM: До 16GB LPDDR5X
 • Операционна система: HyperOS
 • Хранилище: До 1TB UFS4
 • Свързаност: Последни стандарти, вкл. Wifi 7
 • Камери: 50MP Leica основна камера, 4K предна (селфи) камера
 • Батерия: С по-голям капацитет и поддръжка на турбо зареждане

Софтуер

Xiaomi 14 е добре подготвен за нуждите на пазара. Освен впечатляващите си параметри, включва голям набор от софтуерни подобрения – дори и някои нови части, което е преимущество спрямо сериозни конкуренти като Galaxy S24.

И нещо друго: Xiaomi 14 е първият смартфон, поддържащ операционната система HyperOS.

С нея компанията се стреми да предложи по-висока производителност и интуитивно потребителско изживяване. Въпреки че заляга на основите на MIUI, HyperOS се откроява с няколко съществени разлики, като например разширените възможности за персонализация. Можете да прилагате и редактирате Ваши фонове и тапети, както и да се възползвате от специфични команди с жестове. Тази свобода (или липса на ограничения) буквално Ви позволява да трансформирате смартфона в нещо, което е близко и свързано с Вас.

Плюсовете на HyperOS далеч не свършват тук. С нея Xiaomi са се погрижили и за казуса с екосистемата.

Технологичните гиганти обикновено неглижират тази тема или изобщо не се справят добре в реализирането ѝ спрямо нуждите на ежедневния потребител. С Xiaomi 14, за щастие, имаме прогрес. Благодарение на HyperOS вече можете лесно и бързо да свързвате смартфона си с други Xiaomi смарт устройства. Това ще Ви помогне да контролирате домашни уреди, да прехвърляте файлове, както и да споделяте различен тип съдържание.

Камера

Време е да разгледаме потенциално най-силната част от Xiaomi 14 – камерите. В следващите абзаци ще видите различните условия, в които ги тествах.

Дневна фотография

При наличие на достатъчно светлина камерата може да заснеме зашеметяващи изображения. Цветопредаването е изключително точно, а широкият динамичен обхват гарантира отразяването на почти всеки детайл.

Нощна фотография

Стане ли тъмно, всяка камера започва да изпитва малко или много затруднения. Тази на Xiaomi 14 обаче продължи да дава доста прилични резултати. Това вероятно се дължи на подобрения сензор, който позволява запечатването на ясни и детайлни изображения дори в условия на оскъдна светлина.

Телефото камера

Телеобективът няма да Ви разочарова. Загубата на качество след приближаване винаги ще има, но Xiaomi са се погрижили да е минимална.

Ултраширокоъгълна камера

Не се притеснявайте за онези моменти, които не можете да обхванете с просто око. Ултраширокоъгълната камера на смартфона ще се справи повече от добре, включително и нощем.

Предна камера

Поредната камера, от която не мога да се оплача. Освен че прави страхотни селфита, може да заснема и 4К видеа с вградена стабилизация на изображението. Няма нужда да се тревожите и за звука, тъй като микрофонът ще Ви осигури перфектна чуваемост както за видео повиквания, така и за влогове.

Допълнителни функционалности

Впечатленията, които споделих горе, са само върху част от широкия спектър от възможности, с които камерата на Xiaomi 14 разполага. Има още много други такива, които си струват поне отбелязването, като например Cinematic (кино) режима, който дава по-филмов изглед на видеата, които снимате, както и опцията за премахване на нежелани обекти от снимки.

Батерия

Батерията на Xiaomi 14 разполага с малко повече капацитет от тази на предишната генерация, но не е особено добре оптимизирана. Има приложения и механизми, които се стремят да удължат живота ѝ, но предполагам, че смартфонът просто има твърде много процеси и функционалности, с които да работи едновременно. Xiaomi са обещали да адресират този проблем със софтуерни актуализации, за да може батерията да се използва на пълния ѝ потенциал.

Недостатъци

 • Трудно отключване на буутлоудъра и инсталиране на ROM-ове от трети страни
 • Батерията би могла да издържи повече
 • Европейската версия е по-скъпа от китайската

Заключение

Xiaomi 14 се затвърди като сериозен играч във висшата лига на смартфоните. Тази нова генерация идва с поредица от софтуерни и хардуерни подобрения, както и иновативни функционалности. Спокойно може да конкурира премиум линията на Samsung не само заради цената си, а и защото в някои аспекти действително се справя по-добре от S24. Все пак може би е рано да смените Xiaomi 13, но във всеки друг случай си струва да се замислите.

Ако искате да научите повече за Xiaomi 14, вижте нашето YouTube видео.