Xiaomi Band 7 срещу Amazfit Band 7: Кой е по-добрият фитнес тракер?

Xiaomi Band 7 и Amazfit Band 7 са два от най-добрите и изгодни фитнес тракери за 2022. Със сигурност нямат конкуренция в ценовия клас до 50$. Продуктите принадлежат към екосистемата на Xiaomi и на пръв поглед изглеждат доста сходни.

Разгледани отблизо обаче, започват да се различават.

Ще разберете кой е по-добрият фитнес тракер, след като го сравним с другия в 7 категории:

  • Дизайн и качество на изработката
  • Екран
  • Продължителност на батерията
  • Функционалности
  • Мобилни приложения
  • Аксесоари
  • Цена

Нека първо се запознаем с техническите характеристики на Xiaomi Band 7 и Amazfit Band 7.

  Xiaomi Band 7 Amazfit Band 7
Дисплей 1.62-инчов AMOLED дисплей, до 500 нита, 192 x 490 резолюция 1.47-инчов AMOLED дисплей, 198 x 368 резолюция
Корпус Пластмасов корпус, Закалено стъкло на екрана, Силиконова каишка Пластмасов корпус, Закалено стъкло на екрана, Силиконова каишка
Тегло 13.5 г 28 г
Батерия 180mAh 238mAh
Сензори PPG сензор за сърдечна дейност, 3-осен акселерометър, 3-осен жироскоп, Високопрецизен 6-осен сензор PPG биометричен сензор, геомагнитен сензор, 3-осен акселерометър
Свързаност Bluetooth 5.2 BLE Bluetooth 5.2 BLE
Водоустойчивост Да, 5ATM Да, 5ATM

Дизайн и качество на изработката

Приликите в изработката са много. Материалите, използвани за изграждането и на двата тракера, са пластмаса и закалено (темперирано) стъкло. Отсъстват каквито и да е бутони за натискане. Лентите са силиконови, а екраните от закалено стъкло достатъчно защитени, за да не могат да се надраскат лесно. Нямаме разлика в степента на водоустойчивост. Тъй като каишките са еднакви, усещането за носене на която и да е от гривните е почти идентично. По-съществените разминавания идват в дизайна.

Xiaomi Band 7 е по-скоро тънък и елегантен, с типичните за всички Xiaomi фитнес тракери заоблени ъгли.

При Amazfit Band 7 е заложена друга тенденция в дизайна – по-квадратни ъгли с леко широк корпус.

Дисплей

Дисплеят е от решаващо значение при избора на един фитнес тракер. Предвид характеристиките и на двата тракера, определянето на победител все пак няма да е лесно.

Xiaomi Band 7 DisplayXiaomi Band 7 има 1.62-инчов дисплей, който може да поддържа яркост до 500 нита. Екранът е защитен със закалено стъкло с покритие против пръстови отпечатъци. Леко е издължен, затова различните му циферблати не са особено интуитивни.

Дисплеят на Amazfit Band 7 е по-малък – 1.42 инча, но се усеща като по-голям, тъй като е широк. Разполага с 20000 повече пиксели от този на Xiaomi Band 7. Именно залагането върху широчината вместо височината прави дисплея на Amazfit Band 7 по-атрактивен и удобен за ползване от потребители. Освен всичко, бихте могли да го настроите да работи постоянно, което е голямо преимущество за един фитнес тракер.

В тази категория сигурен победител е Amazfit Band 7, тъй като има по-добър и интуитивен екран, който би могъл да работи, без да угасва.

Продължителност на батерията

Има ясна формула, по която разбираме дали една батерия издържа повече от друга: колкото повече дни, толкова по-добре. Xiaomi Band 7 и Amazfit Band 7 не поддържат безжично зареждане; всичко става през магнитни Pogo Pin конектори. Продължителността на един цикъл е много дълга, така че ще Ви се наложи да ги зареждате потенциално не повече от два до три пъти месечно.

За да тествам колко време ще издържат батериите на тракерите, включвах всички функции с автоматично проследяване, докато извършвам редица от дейности навън всяка седмица. Разбира се, крайните резултати могат да се различават при Вас в зависимост от фактори като метеорологичните условия, вида спорт, който практикувате, яркостта на дисплея и други.

В моя случай Amazfit Band 7 се справи много по-добре от Xiaomi Band 7. Батерията му ми остави цели 3-4 дни повече време за ползване, което е сериозна разлика. Като се има и предвид, че издържа цели пет дни с постоянно включен дисплей, Amazfit Band 7 е безспорен победител и в тази категория.

Функционалности

И двата фитнес тракера са оборудвани с всичко необходимо. Предлагат отлично засичане и следене на любимите Ви фитнес дейности. Въпреки изтъкнатите горе разлики, екраните им са приятни за окото, а цялостният дизайн е замислен така, че гривните да са едновременно красиви и да издържат във времето. Ако се вгледаме в техническите характеристики от таблицата, разликите по отношение на функционалностите са незначителни.

Xiaomi Band 7 и Amazfit Band 7 предлагат най-добрия фитнес тракинг за ценовия си клас. Позволяват Ви да проследявате и съхранявате различни тренировки, измерват сърдечния ритъм, съня и неговите фази, както и менструалните цикли при дамите. Към богатата гама функции спадат и прецизното измерване на стъпки, както и на наситеността на кислород в кръвта (SpO2). Тествах последните и смея да твърдя, че са изключително точни. И двата фитнес тракера използват събраната от Вас информация, за да Ви предоставят интересни статистики, касаещи здравето Ви. NFC не се поддържа, но Bluetooth свързаността е стабилна и бърза. Получаването на известия също е възможно и при двата модела фитнес тракери.

Alexa in Amazfit Band 7Alexa интеграция на Amazfit Band 7

Единственото преимущество на Amazfit Band 7 е вградената интеграция към Amazon Alexa. Разбира се, не е идеална, тъй като тракерът няма говорители, но определено би била полезна в конкретни ситуации и е по-добре да я има, отколкото обратното.

Именно поради тази малка разлика Amazfit Band 7 печели и тук.

Смартфон приложения

Mi Fitness AppXiaomi Band 7 работи с новото приложение Mi Fitness. Предимството му е, че е леко, бързо и интерактивно и предлага много различни циферблати за екрана на тракера, но с по-малко възможности да ги променяте индивидуално. Освен това разполагате и с детайлни статистики, посветени на Вашите записани дейности. Бихте могли да свържете други приложения към фитнес тракера, но трябва да го направите през Mi Fitness. Голям плюс е, че сред поддържаните интеграции е и тази към Strava.

Zepp AppAmazfit Band 7 работи с друго приложение – Zepp. Лично го предпочитам, защото може да групира данни по определени критерии, разполага с богата гама от функционалности и предлага възможности за индивидуални настройки. Ако това не е достатъчно, Zepp има всичко, което можете да намерите и в Mi Fitness. Отличителна е секцията App Store – тя Ви позволява да инсталирате допълнителни приложения, които допринасят за по-пълноценното използване на фитнес тракера.

В тази категория победител е приложението Zepp поради по-добрите му възможности за индивидуални настройки и групиране на информация.

Аксесоари

Сигурно се чудите какво точно имам предвид под аксесоари. Това са продукти от трети лица, които са налични и съвместими с всеки или само с един от двата фитнес тракера.

Xiaomi Band 7 разполага със стотици аксесоари, налични във всички платформи за електронна търговия, включително Amazon и Ali Express. Едно от първите неща, които направих, беше да си взема катарама (buckle), тъй като Mi Band се закопчава с помощта на бутон, поради лесното откопчаване на който няколко пъти бях на косъм да загубя фитнес тракера.

Налични са различни продукти и за Amazfit Band 7, но няма да срещнете голямо разнообразие от възможности. В тази категория победител е Mi Band 7.

Цена

Incredible Price of Xiaomi Band 7 and Amazfit Band 7Последната категория за сравнение е цената. В глобален план двата фитнес тракера вървят от 40$ до 60$ в зависимост от държавата, търсенето и магазина, който ги продава.

В Европа Amazfit Band 7 и Xiaomi Band 7 струват 49 евро – отлична цена, като се вземат предвид всичките функционалности, вградени в тези гривни.

Заключение

След всичко, което разгледахме, Amazfit Band 7 излиза безспорен победител в съпоставката. Не е осезаемо по-добър от конкурента си, но разполага с уникални функции и страхотно мобилно приложение. Независимо на кой фитнес тракер се спрете, не би следвало изобщо да Ви разочарова. И двата са изключително изгодни. Ако държите на по-закръглена форма, Band 7 е подходящият избор. Ако пък търсите повече „квадратност“ и прилики със смарт часовник, заложете на Amazfit Band 7.

Какво е Вашето мнение за тези фитнес тракери? Ще се радвам да споделите в коментарите. Ако търсите по-подробно сравнение на същите продукти, можете да прочетете статията ни, посветена на предишните им модели.

Къде да закупите?

Възползвайте се от най-добрите оферти за фитнес тракерите, като достъпите линковете долу.

Xiaomi Band 7

Amazfit Band 7

Научете повече за тях в нашето  YouTube video.