Xiaomi Smart Band 7 Pro срещу Xiaomi Smart Band 7: Кой е по-добрият избор?

Най-новият модел от Xiaomi Smart Band серията вече е наличен на пазара. Smart Band 7 е тук, но освен със стандартен, разполага и с Pro вариант. Xiaomi наистина са се постарали за тези фитнес тракери, затова вероятно се чудите кой от тях е по-добрият избор. За да определя слабите и силните страни на всеки, ще го сравня с другия в 7 категории, започвайки с дисплея и завършвайки с цената.

Нека да направим бърз преглед на техническите характеристики на двата тракера.

 

Xiaomi Smart Band 7 Pro Xiaomi Smart Band 7
Дисплей 1.64-инчов AMOLED сензорен дисплей, 280×456 резолюция, 326PPI, поддържа яркост до 500 нита 1.62-инчов AMOLED сензорен дисплей, 192×490 резолюция, 326PPI, поддържа яркост до 500 нита
Корпус Пластмасов корпус, Закален (темпериран) стъклен екран, Текстурирана силиконова каишка Пластмасов корпус, Закален (темпериран) стъклен екран, Силиконова каишка
Тегло 20.5 г без каишка 13.5 г без каишка
Батерия 235mAh 180mAh
Сензори Сензор за измерване на сърдечната дейност (вкл. сензор за определяне нивото на наситеността на кръвта с кислород), акселерометър, жироскоп, сензор за околна светлина Сензор за измерване на сърдечната дейност (вкл. сензор за определяне нивото на наситеността на кръвта с кислород), акселерометър, жироскоп, сензор за околна светлина
Свързаност Bluetooth 5.2 BLE Bluetooth 5.2BLE
Водоустойчивост Да, 5ATM Да, 5ATM
GPS Да

Не

Дизайн и качество на изработката

 Xiaomi Smart Band 7 Pro vs. Xiaomi Smart Band 7 DesignСтандартният Xiaomi Smart Band 7 остава верен последовател на закръглената форма на екрана – отличителен белег на представителите на Mi Smart Band серията. Дизайнът на тракера залага на стил и елегантност и разчита на материали с висока степен на издръжливост. Каишката може да се разгледа като вторичен слой защита, тъй като е захваната здраво от четирите страни на екрана. Механизмът на заключване отново се осъществява с помощта на бутон, който се разкопчава доста лесно.

От двата модела Xiaomi Smart Band 7 определено прилича повече на фитнес тракер. Pro вариантът е изграден по различен начин, затова и бяга от стереотипната представа за тракер. Вероятно Xiaomi са се вдъхновили от дизайна на Amazfit Bip и Amazfit GTS мини-серията. Smart Band Pro има по-широк екран и по-обезопасен механизъм за закопчаване и откопчаване.

Освен тази съществена разлика, двете смарт гривни имат още общо помежду си. Изградени са от високоиздръжливи материали, а екраните им са защитени от закалено стъкло с покритие против пръстови отпечатъци.

Xiaomi са разработили отделен Pro вариант, за да адресират различните нужди на потребителите си. Докато Band 7 е по-компактен, в Pro 7 е вложено повече старание върху дизайна, а механизмът му за заключване гарантира сигурност. Тези предимства правят Smart Band 7 Pro победител в тази категория.

Дисплей

Mi Band 7 DisplayЕкранът е сред решаващите фактори в избора на правилния фитнес тракер. Както вече разбрахме, Mi Band 7 залага традиционно на закръглената форма, докато Pro вариантът има квадратен екран. Въпреки тези разлики, и двата модела предлагат същата плътност на пикселите, 500 нита максимална яркост и предпазно темперирано стъкло за екраните. Единственото разминаване е в полза на Mi Band 7 Pro – с 0.02 инча по-голям размер на екрана.

Mi Band 7 Pro ScreenИ двете фитнес гривни са снабдени с много на брой функционалности, но потребителското изживяване е значително по-развито при Mi Band 7 Pro. Широкият екран на тракера побира осезаемо повече информация, основните му панели са далеч по-подробни, текстовите Ви съобщеният могат да се визуализират и всичко като цяло е по-лесно четимо. Тези подобрения допринасят за лека и интуитивна работа с потребителския интерфейс.

Екранът на Mi Band 7 изобщо не е много по-назад от този на Pro, но предвид разгледаните горе разлики и по-големия размер на екрана, Mi Smart Band 7 Pro печели в тази категория.

Работа на батерията

Тук имаме интересен казус. Smart Band 7 разполага със 180mAh батерия, докато тази на Mi Band 7 Pro е 235mAh. Според Xiaomi стандартният Band 7 би трябвало да издържи два дни повече при всяко ново зареждане. След като го тествах и сравних с Pro варианта, установих, че и двата тракера предлагат сходни резултати. Нека не забравяме наличието на GPS при Mi Band 7 Pro, който безспорно допринася за по-бързото падане на батерията.

Няма драстични разлики в тази категория, но ако искате да използвате всички възможни функции на един фитнес тракер за максимално дълго време, заложете на Mi Band 7.

Функционалности

Количеството налични интеграции и функционалности директно може да Ви каже кой от двата фитнес тракера си заслужава повече. Първоначалната партида на Mi Band 7 Pro излезе с GPS и NFC и се предлагаше само на китайския пазар. Успях да се сдобия с нея и да я тествам, но именно същите тези две функции изобщо не работеха добре, тъй като явно са били пригодени за оптимални резултати на територията на Китай.

Xiaomi Band 7 Pro GPSМеждународната версия на Pro тракера няма NFC, но за сметка на това GPS-ът ѝ е далеч по-задоволителен. Лесно можете да проследите дейностите си навън, включително разходки и различни тренировки. Намирането на сигнал също се оказа много по-лесно от това на китайския вариант.

Останалите отличителни функционалности на Mi Band 7 Pro се припокриват с тези на Smart Band 7. Сред тях са измерване на сърдечната дейност, което включва и изчисляване до колко кръвта Ви е наситена с кислород (SpO2); измерване нивото на стрес; следене на съня и неговите фази; различни режими на спортуване. Не са за пренебрегване и вградените приложения, ориентирани към продуктивност – аларма, календар, прогноза за времето и други. Не е възможно да добавяте приложения от трети страни. Техническите характеристики на хардуера, както и производителността на процесора, също са сходни с тези на стандартния Mi Band 7.

Ако нещо тегли везната към Pro варианта, това е фактът, че поддържа GPS. Със сигурност прави тракера по-практичен и удобен за използване, затова е и победител в тази категория.

Смартфон приложения

Mi Fitness AppТук нямам основание да сравнявам тракерите, тъй като и двата модела работят с приложението Mi Fitness. Страхотното при него е, че Ви осигурява лесен контрол върху настройките, както и възможност за бързо извличане на информация от тракерите. С други думи, има всичко, включително описания за всяка тренировъчна дейност. Разбира се, не са толкова задълбочени колкото при други смарт часовници и гривни от по-високия клас. Ако пък не харесвате циферблата на фитнес тракера си, Mi Fitness позволява бързата му подмяна с някой друг от стотиците налични възможности.

Аксесоари

Xiaomi предлагат голямо многообразие от аксесоари за гривните си, особено за стандартните модели. За Mi Band 7 можете да закупите какво ли не, включително каишки, протектори за екрана и всякакви други екстравагантни придобивки. Xiaomi се опитват да обърнат повече внимание на Mi Band 7 Pro, като например предлагат малко повече опции за каишки в някои държави. И все пак стандартният вариант на тракера печели със сигурност в тази категория.

Цена

Цената може да Ви откаже или спечели. Както знаем, Pro изданията на практически всеки продукт винаги струват повече. Mi Band 7 върви за около 50$, докато Mi Band 7 Pro е с поне 30$ по-скъп.

Заключение

Общата картинка говори за повече сходства, отколкото разлики. И двата фитнес тракера са невероятни, но Xiaomi Smart Band 7 Pro надминава стандартния Mi Band 7 най-вече заради по-широкия си екран, лесно управление и наличието на GPS интеграция. Независимо на кой тракер се спрете, и двата предлагат отлично следене и записване на фитнес дейности, както и събиране на информация, свързана със здравето. Освен всичко генерират детайли и статистики за всяка тренировка.

Кой фитнес тракер Ви харесва повече? Ще се радвам да споделите в коментарите.

Къде да закупите?

Използвайте линковете долу, за да закупите Вашия предпочитан Xiaomi Smart Band.

Научете повече за Smart Band 7 серията в нашето YouTube видео.

Mi Band 7

Mi Band 7 Pro